Galamedica Logo

Specijalistički pregledi

Neurohirurgija

Neurohirurgija je subspecijalistička grana hirurgije koja se odnosi na dijagnozu i liječenje pacijenata sa povredama ili oboljenjima mozga, kičmene moždine i kičmenog stuba. 

Tokom neurohirurškog pregleda, ljekar stiče uvid u istoriju bolesti pacijenta, simptome uz pregled OBAVEZNE dotadašnje dijagnostike (MR, CT nalaz). U nasem Centru mozete obaviti dijagnostiku i pregled, dok su za operativne zahvate neophodni bolnički uslovi.

Diskus hernija je povreda međupršljenskog diska kičmenog stuba, koja nastaje kao posljedica prolapsa (hernijacije) i prodora želatinoznog jezgra međupršljenskog diska u međupršljenske otvore gdje vrši pritisak na korjenove spinalnih nerava, a nekada i centralno u spinalni kanal i prostor u kome se nalazi kičmena moždina.

Hernija diska najčešće je rezultat postepenog trošenja povezanog sa starenjem koje se naziva degeneracija diska. Kako starite, Vaši diskovi postaju manje fleksibilni i skloniji kidanju.

Diskus hernije moze nastati usljed podizanja teških predmeta posredstvom leđnih mišića, ili usljed traume poput pada ili udarca u predjelu leđa.

Od položaja puknutog diska zavisi gdje će osoba osjećati bol ili imati slabost. Većina diskus hernija nalazi se u donjem dijelu leđa (L/S segment kicmenog stuba), uzrokuje bol ne samo u donjem dijelu leđa nego i niz živac ishijadikus koji ide u stražnjicu, nogu i petu (ishijas). Hernije diska u donjem dijelu leđa uzrokuju teškoće u podizanju prednjeg dijela stopala (viseće stopalo), ali mogu i zahvatiti nerve koji upravljaju funkcijom crijeva i mokraćne besike. 
Pokret, kašalj i smijeh mogu provocirati i pojačati bol. Simptomi mogu nastati naglo, spontano nestati i javljati se u razmacima ili mogu biti stalni i dugotrajni. Često zahtijevaju davanje intramuskularnih blokada i fizikalne terapije.

Diskus hernija se često javlja i u cervikalnoj kičmi, što odlikuje pojavom bola u lopatici i ramenu i dalje niz ruku.

Prof. dr Ljubodrag Minić, specijalista neurohirurgije

Prikaži mapu
Zakaži termin