Galamedica Logo

Specijalistički pregledi

ORL

Otorinolaringologija je grana medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem oboljenja uha, grla i nosa kod djece i odraslih.  
Bavi se oboljenjima uha (spoljašnje, srednje i unutrašnje) – sluh, ravnoteža, zujaje u ušima; nosa (gornje partije respiratornog sistema) – upale sinusa, alergije, poremećaji mirisa, polipi i otežano disanje usljed devijacije septuma; grla – oboljenja usne duplje, grla, poremećaji glasa i gutanja, kao i promjenama na licu, vratu i u dubokim strukturama istih.

Simptomi zbog kojih bi trebalo da zakažete pregled su:
  • oslabljen sluh,
  • bol u uhu,
  • zujanje u uhu,
  • vrtoglavica,
  • kasalj, promuklost i bol u grlu,
  • otežano disanje,
  • sekrecija ili krvarenje iz nosa.

Ukoliko dolazite na prvi pregled, nije potrebno da prethodno radite pretrage. Ponesite ukoliko imate nalaz ljekara koji vas upućuje na specijalistički pregled, ili raniju dokumentacija ako ona postoji.

Pregled podrazumijeva anamnezu-detaljan razgovor kako bi ljekar bio upućen u vaše tegobe, te klinički pregled. Klinički pregled obuhvata pregled uha otoskopom, pregled nosa pomoću nosnog spekuluma, pregled grla (indirektna laringoskopija ), te pregled limfnih čvorova u predjelu glave i vrata (palpacija). Ako postoji potreba, ljekar vas može uputiti na dodatnu dijagnostičku metodu (CT, RTG, CBCT, MR).
Po završenom pregledu ćete dobiti pisani nalaz uz dalje savjete i terapiju.

Fiberendoskop je dugačka, tanka i fleksibilna cijev koja na vrhu ima kamericu i izvor svjetlosti. Podrazumijeva pregled nosa, nosnog dijela ždrijela, ušća Eustahijeve tube, ušća paranazalnih sinusa, trećeg krajnika, glasnica i ulaza u jednjak. Ova metoda se koristi za dijagostikovanje upalnih procesa nosa i sinusa, veličine i stanja trećeg krajnika, tumora nosa, sinusa i nosnog dijela ždrijela, nosne polipoze, obojenja glasnica i grkljana.

Pregled je bezbolan, može biti blago nelagodan, a traje svega par minuta. Endoskop se uvodi kroz nos i tako ljekar može uočiti dijelove ždrijela koji se standardnim pregledom ne mogu vidjeti.

Ovim pregledom ljekar ima kompletan uvid u nosne hodnike i svaki dio unutar njih (postoje li u nosnoj pregradi koštana izbočenja koja sužavaju nosne šupljine ili devijacija septuma, građa nosnih školjki, sluznica i sekret u nosu). Sondu će potom gurnuti malo dalje gdje će pregledati ušće sinusa u potrazi za edemima nosne sluznice, nosnim polipozama na ušćima sinusa i ima li slijevanja sekreta iz sinusa. Na samom kraju pregleda se područje iza nosnih šupljina ka ždrijelu. Ovaj dio pregleda je važan jer se tu nalazi treći krajnik (nakupina limfnog tkiva) koji može izazivati poteškoće sa disanjem.
Kamera omogućava i detaljan pregled unutrašnjosti grkljana i glasnica, te lako uočavanje polipa, cista ili tumora.

Laringoskopija je dijagnostička metoda kojom se pregleda unutrašnjost grla (grkljana). Može se izvoditi na dva načina:

  • Indirektna laringoskopija koja se izvodi kao dio rutinskog ORL pregleda uz pomoć laringealnog ogledala na koje se usmjeri svjetlo i tako vrši pregled datih struktura. Tokom pregleda, može izazvati nadražaj na povraćanje usljed nadražaja zadnjeg zida ždrijela. 
  • Fleksibilna nazofaringolaringoskopija se izvodi pomoću tankog fleksibilnog endoskopa sa kamerom koji se uvodi kroz nosni hodnik. Ova metoda preciznije pokazuje stanje disajnih organa.

Laringoskopija se najčešće koristi radi uvida u stanje glasnica (papilomi, polipi, leukoplakija, karcinom).

Ispiranje uha je postupak kojim se čisti slušni kanal pomoću tople vode. Stvaranje cerumena u uhu prirodna je pojava, ali nekada može doći do prekomjernog nakupljanja ili začepljenja usljed prekomjernog korišćenja štapića za uši što izaziva neugodne simptome kao što se slabljenje sluha, osjećaj pritiska u uhu, svrab, te upale uha.
Ljekar najprije otoskopom izvrši pregled kako bi ustanovio da li je cerumen uzrok vaših tegoba, te da li stanje vaše bubne opne dozvoljava ispiranje. Sam postupak ispiranja podrazumijeva upotrebu tople vode (hladna voda izaziva vrtoglavicu) koja se posebnom špricom pod pritiskom istiskuje u slušni kanal i izbacuje nakupljeni cerumen. Postupak je brz i bezbolan.

 

Ukoliko se pregledom ustanovi da postoji infekcija uha, grla ili nosa, kako bi se propisala najadekvatnija terapija potrebno je ustanoviti uzročnika infekcije. Najpouzdanija metoda otkrivanja uzročnika upale je uzimanje brisa. Uzorak se uzima vatiranim štapićima koji se potom šalju u laboratoriju na dalju analizu. 

Za sve briseve je bitno napomenuti da pacijent prilikom uzimanja brisa ne smije biti pod antibiotskom terapijom, odnosno mora proći najmanje 7 dana od uzimanja antibiotika.

dr Aleksandar Dimić, specijalista otorinolaringologije

Prikaži mapu
Zakaži termin