Galamedica Logo

Usluge

Rendgen

Radiografija - rendgensko snimanje (RTG) je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja pomaže u postavljanju dijagnoze različitih oboljenja.
Rendgensko snimanje se zasniva na primjeni X zraka za snimanje različitih djelova tijela i organa. Kod digitalizovanih RTG uređaja, nivo zračenja je značajno umanjen u odnosu na standardne uređaje.

Radiografsko snimanje se primjenjuje kao jedan od osnovnih pregleda pri ispitivanju:

  • koštano-zglobnog sistema,
  • oboljenja pluća i
  • patoloških stanja abdomena i male karlice.

 

Potrebno je da zakažete Vaš termin pregleda, za samo snimanje nije potrebna posebna priprema.

Prije samog pregleda potrebno je da skinete suvišnu odjeću, ne smijete imati na sebi metalne predmete jer isti mogu dovesti do pojave artefakta i nejasnoće snimka.
Tehničar vas uvodi u prostoriju za snimanje i postavlja ispred ploče u kojoj je film za radiografiju.
Radiološki tehičar će vam pomoći pri izvođenju pregleda pronazeći optimalan položaja tijela obzirom na vaše stanje i zadane protokole snimanja. Potrebno je da pacijent bude nepomičan na nekoliko sekundi dok traje snimanje i prati uputstva ako to protokol datog snimanja zahtijeva (npr. da zadrži dah prilikom snimanja pluća). 
Jedan dio tijela snima se obično iz više projekcija, pa su dvije ili tri snimke istog dijela tijela uobičajene.
Po snimanju, zadržaćete se u prostoriji dok radiološki tehničar provjeri kvalitet snimka i da li je potrebno načiniti dopunski snimak.
Kompletan pregled traje nekoliko minuta, potpuno je bezbolan.
Nakon snimanja, izrađuje se snimak, radiolog isti očitava, a vi dobijate snimak u vidu CD uz pisani izvještaj.

Iako se koristi smanjena doza zračenja, zbog mogućeg štetnog dejstva jonizovanog zračenja na plod, OBAVEZNO je obavijestiti radiološko osoblje i o eventualno mogućoj trudnoći.
Ukoliko je moguće, rendgensko snimanje ćemo u tom slučaju zamijeniti nekom drugom radiološkom metodom koja ne koristi zračenje (ultrazvuk, MR). 

Prikaži mapu
Zakaži termin