Galamedica Logo

Usluge

Pedijatrija

Nakon pregleda neonatologa u porodilištu i dolaska djeteta kući, ukoliko nema potrebe za ranijom posjetom, novorođenče se susreće sa djetetom sa navršenih mjesec dana.

Prvi pregled ne treba da vas zastrašuje, njegova svrha je da se provjeri napredak djeteta u prvom mjesecu, kao i da li postoje kakva odstupanja. U prvih mjesec dana ćete zasigurno imati mnogo nedoumica i upravo prvi pregled kod pedijatra je pravo vrijeme da ih razjasnimo, te pripremite sva željena pitanja koja vas interesuju. I ne brinite, svaki pedijatar je spreman za nešto duži razgovor po pregledu djeteta, te budite slobodni sve pitati.

Razvoj djeteta je dinamičan tokom prve godine, tako sa prvim pregledom započinju preventivni pregledi koji prate rast i razvoj, te se obavljaju dalje na tri, šest i dvanaest mjeseci.

Na početku samog pregleda, pedijatrijska sestra će najprije izmjeriti bebu (tjelesnu težinu, dužinu i obim glave).  Za mjerenje tjelesne težine se koristi specijalna vaga na koju se postavi pelena, potom beba, a onda se mjeri i dužina bebe (sve dok beba ne prohoda mjerimo dužinu, a ne visinu). Potom se mjeri obim glave bebe savitljivim metrom i svi ovi podaci se unose u bebin zdravstveni karton kako bi se na narednim mjerenjima mogao pratiti dalji rast.

Nakon mjerenja počinjemo sa pedijatrijskim pregledom.

Pedijatar će prvo uporediti podatke iz otpusne liste iz porodilišta i nove sa mjerenja, tako će steći uvid u to kojim tempom beba napreduje.

Pedijatar će obaviti somatski i neurološki pregled bebe, odnosno:

 • provjeriti opšte stanje djeteta,
 • pregledati kožu, glavu i usnu šupljinu,
 • slušalicama pregledati rad srca, pluća i abdomena,
 • provjeriti palpaciju abdomena i pokretljivost vrata, kukova i drugih zglobova,
 • provjeriti zarastanje pupka,
 • procijeniti razvoj motorike (pokrete, držanje glave, trupa i udova),
 • provjeriti pokrete očiju, vid i reakciju na zvuk,
 • ispitati reflekse (refleks traženja, optički i akustički refleks, automatski hod, potporna reakcija, refleks hvatanja šake i stopala, Moroov i Galantov refleks),
 • procijeniti mišićni tonus.

Nakon pregleda pedijatar će:

 • dati mišljenje o zdravstvenom stanju djeteta i roditeljima objasniti kako napreduje njihova beba,
 • ukoliko se uoče neka odstupanja koja zahtijevaju dodatno mišljenje, uputiti vas kod odgovarajućeg specijaliste (neurolog, fizijatar, ortoped),
 • dati upute o daljoj njezi, dojenju, dohrani i suplementaciji,
 • uputiti vas u kalendar vakcinacije
 • ukazati šta možete da očekujete u ponašanju bebe i kakav motorički razvoj možete očekivati u nedeljama koje dolaze,
 • dati preporuke o vježbama i postupcima koji će podržati pravilan ravoj bebe,
 • dati uput za prvu ultrazvučnu kontrolu kukova i skrining sluha,
 • odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice.
 • Otpusnu listu iz porodilišta i dokumentaciju o trudnoći,
 • zdravstvenu knjižicu (ukoliko je izrađena),
 • komplet presvlaku za bebu,
 • dve jednokratne pelene,
 • dve tetra pelene,
 • vlažne maramice,
 • bebinu igračku.

*Bebu obući u udobnu odjeću koja se može lako skinuti radi pregleda i kasnije obući

Pregled započinje razgovorom sa roditeljima, ljekaru ćete predati potrebnu dokumentaciju na osnovu koje će imati uvid u tok trudnoće i porod, ispratiti napredak i pregled prilagoditi bebi. Nakon toga slijedi razgovor o ritmu hranjenja, spavanja, ostalim specifičnostima i mjerenje bebe.

Ukoliko se odlučite za našeg pedijatra, potrebno je da prođemo proces registracije u naš tim. Od vas se traži da sa sobom ponesete potrebnu dokumentaciju: dokument sa matičnim brojem djeteta i ličnu kartu jednog roditelja na osnovu kojih će vam naša pedijatrijska sestra izdati potreban formular koji potom nosite porodičnom ljekaru i u službu FZO na dalju ovjeru. Jedan primjerak vraćate u našu ustanovu i tim ste završili proces registracije.

Ultrazvučni pregled dječijih kukova je bezbolna metoda koja omogućava rano otkrivanje razvojnih poremećaja kukova, odnosno displazije ili oštećenja.

Rana dijagnostika razvojnih poremećaja kuka je od velike važnosti jer su tok i dužina terapije kraći  i bezbolniji, a u većini slučajeva i bez kasnijih posljedica.

Kukovi se razvijaju tokom trudnoće i sa svakim pokretom nogu se produbljuju čašice. Ukoliko čašice ostanu nedovoljno produbljene može doći do iščašenja i takvi kukovi se nazivaju „nezrelim”.

Ukoliko se deformiteti otkriju u prvih nekoliko nedjelja do 3. mjeseca, gotovo uvijek se mogu riješiti konzervativnim putem.

Kako izgleda pregled?

Beba se postavlja u ležeći bočni položaj, te se ultrazvučnom sondom vrši pregled jednog, potom drugog kuka. Ovaj pregled je potpuno bezbolan i siguran, beba nije izložena štetnom zračenju.

Sam pregled traje kratko, potom Vam ljekar izdaje pisani nalaz. Ukoliko se uoče odstupanja, dobićete uput za pregled ortopeda.

Oštećenje sluha je jedna od najčešćih urođenih anomalija. Teška oštećenja sluha sreću se kod 1-3 na 1000
rođenih beba od kojih mnoge nemaju faktore rizika niti prisutne simptome na samom rođenju.

Zašto testiramo bebe?

Nagluvost i gluvoću je neophodno otkriti što ranije, da bi se adekvatnom i pravovremenom rehabilitacijom i eventualnom terapijom omogućio razvoj govora i jezika, a samim tim intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj.  Blaža oštećenja sluha kod djeteta se u porodičnim uslovima ne primjete uvijek lako. Nedostatak govora je kasni znak nagluvosti. Bez skrininga sluha prosječno vrijeme za otkrivanje nagluvosti je 18 mjeseci, a habilitaciju/rehabilitaciju bi trebalo započeti što ranije (već u uzrastu od 6 mjeseci).

Kako i kada radimo skrining sluha?

Skrining sluha je nepohodno uraditi svim bebama što ranije po rođenju.  Idealno vrijeme za izvođenje testa je u uzrastu od mjesec dana. Skrining na oštećenja sluha je obavezan, naročito kod beba kod kojih postoji neki od faktora rizika za oštećenje sluha (nizak Apgar skor - ocjena koju beba dobija na rođenju, tjelesna težina na rođenju manja od 1500g, pozitivna porodična anamneza, urođene anomalije, nedostatak kiseonika prilikom porođaja, primanje lijekova koji mogu dovesti do oštećenja sluha-gentamicin, virusne intrauterine infekcije u prvom tromjesečju…).

Postoje dvije preporučene metode za skrining sluha novorođenčeta.

TEOAE metoda (tranzitorna otoakustička emisija) je jednostavna i pouzdana, za bebu bez bola i neprijatnosti, traje nekoliko minuta. Izvodi se postavljanjem mekane olive u spoljašnji ušni kanal bebe i registrovanjem signala na aparatu. Ukoliko je beba prošla test ranog otkrivanja oštećenja sluha to znači da je njen sluh uredan. Pozitivan nalaz na oštećenje sluha najčešće nastaje iz nekih banalnih razloga, kao što su prisustvo plodove vode u ušima, kolaps spoljašnjeg slušnog kanala, prevelika buka u prostoriji u kojoj vršimo testiranje, čujnog disanja na nos bebe koju testiramo.

U ovim slučajevima, beba se poziva na još jednu kontrolu krajem prvog mjeseca. Ukoliko ni tada nalaz ne bude uredan, radi se nešto kasnije, posle trećeg mjeseca detaljnije audiološko ispitivanje, da se potvrdi ili isključi sumnja na oštećenje. Druga metoda je BERRA, koja se više koristi u daljem ispitivanju sluha beba.

PEDIJATAR KARDIOLOG  prof. dr Milan ĐUKIĆ

PEDIJATAR NEUROLOG  prof. dr Nataša CEROVAC

OFTALMOLOG STRABOLOG  dr Tamara KLJAKOVIĆ AVRAMOVIĆ

PEDIJATAR ENDOKRINOLOG  prim. dr Snežana LEŠOVIĆ

ORTOPED  dr Igor ŠEŠLIJA

Prikaži mapu
Zakaži termin